Punts d’interès

Edificis, platges, monuments, ermites... és aquí on les històries d'un poble són construïdes. Perquè la singularitat
d'una comarca es concentra en la seva gent, costums i tradicions, però aquestes passen allà on les coses mai canvien.
Vine a descobrir la història d'un poble, visita el Garraf.

 • Castell Canyelles

  Castell Canyelles

  El poble es defineix pel conjunt monumental del seu castell i l’església, ubicat dalt d’un turó a 142m d’altitud, que s’albira des de tots els accessos al municipi. El castell data, documentalment, del s. XV, quan era propietat Franci Terré, senyor de Canyelles, però existeix la ...

  El poble es defineix pel conjunt monumental del seu castell i l’església, ubicat dalt d’un turó a 142m d’altitud, que s’albira des de tots els accessos al municipi. El castell data, documentalment, del s. XV, quan era propietat Franci Terré, senyor de Canyelles, però existeix la hipòtesi que inicialment devia ser una torre de defensa del gran bastió d’Olèrdola.

  Les restes que es conserven d’aquesta època consten d’una torre de planta circular i un fragment de muralla amb cinc merlets. Actualment, és un castell de propietat privada que fou reconstruït pel mateix propietari, i actualment la propietat el cedeix l’ús a l’Ajuntament per a activitats populars.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Canyelles – Olèrdola – Puig de l’Àliga

 • Castell de Ribes

  Castell de Ribes

  La torre del Castell de Ribes és una de les icones del municipi de Sant Pere de Ribes. Representa, a més, l'origen mític de la població, documentat ja l'any 990 com a castell de Bell-lloc o de Ribes. Al llarg dels segles el castell va anar passant de mans entre senyors feudals, poders ...

  La torre del Castell de Ribes és una de les icones del municipi de Sant Pere de Ribes. Representa, a més, l'origen mític de la població, documentat ja l'any 990 com a castell de Bell-lloc o de Ribes. Al llarg dels segles el castell va anar passant de mans entre senyors feudals, poders eclesiàstics i la família Ribes... fins que el 1620 va ser cedit al comú municipal.

  El castell de Ribes (o de Bell-Lloc) està classificat des de 1949 com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Enlairat damunt d'un petit turó, la torre del castell de Ribes (de gairebé 20 metres d'alçada i 7 de diàmetre) presideix l'antic nucli de Sota-Ribes, la riera i la timba. L'envolten atzavares, argelagues i xiprers. Més avall, els pins del pont de la palanca li presenten vassallatge.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Sant Pere de Ribes – El Montgrós – Font d’en Sidro / Ruta Entre Vinyes A Sant Pere De Ribes

 • Castell Sota Ribes

  Castell Sota Ribes

  El nucli de població més antic de Ribes el trobem a Sota-ribes, un petit assentament construït sobre un turonet que domina la confluència del torrent de l'Espluga i la riera de Ribes. A la part més elevada del nucli hi ha el Castell de Ribes, bastit en època alt medieval. Al seu davant hi ...

  El nucli de població més antic de Ribes el trobem a Sota-ribes, un petit assentament construït sobre un turonet que domina la confluència del torrent de l'Espluga i la riera de Ribes. A la part més elevada del nucli hi ha el Castell de Ribes, bastit en època alt medieval. Al seu davant hi havia una capella castral que durant el segle XVII va reformar-se completament per convertir-se en l'església de Sant Pere.

  Davant de l'església s'alça l'antiga rectoria, al costat de la qual descendeix un camí empedrat fins al nucli pròpiament dit, que és travessant pel torrent. Aquí hi trobem la Casa del Terme, antic edifici del Comú de Ribes documentat des del segle XV. Entorn seu hi ha diverses cases de pedra amb obertures de pedra treballada.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Sant Pere de Ribes – El Montgrós – Font d’en Sidro / Vilanova i la Geltrú – Puigmoltó / Ruta Entre Vinyes A Sant Pere De Ribes

 • Castell vell d'Olivella

  Castell vell d'Olivella

  El Castell Vell d'Olivella és un antic castell, declarat bé cultural d'interès nacional, documentat des de l'any 992. Actualment, es conserven només algunes restes dels murs que sembla que dibuixen una planta trapezoidal.

  Enmig de les runes del castell d'Olivella, i aprofitant ...

  El Castell Vell d'Olivella és un antic castell, declarat bé cultural d'interès nacional, documentat des de l'any 992. Actualment, es conserven només algunes restes dels murs que sembla que dibuixen una planta trapezoidal.

  Enmig de les runes del castell d'Olivella, i aprofitant les seves pedres, es va construir al segle XVIII un molí, per iniciativa del rector d'Olivella, que va restar inacabat; d'ell es pot veure una torre rodona.

  Molt a prop del castell d'Olivella hi ha les restes de l'antiga capella romànica de Sant Pere, l'església era l'antiga parròquia d'Olivella.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Olivella – Castell Vell d’Olivella / De Sant Pere de Ribes a Olivella i tornar / Ruta del Castell d’Olivella

 • Castellet

  Castellet

  L'imponent Castell (s. X), convertit actualment en seu de la Fundació Abertis, i situat a la riba nord del pantà de Foix, és el punt de partida d'interessants rutes per descobrir la riquesa natural del poble.

  Al juny, aquest entorn esdevé escenari d'un autèntic mercat medieval, ...

  L'imponent Castell (s. X), convertit actualment en seu de la Fundació Abertis, i situat a la riba nord del pantà de Foix, és el punt de partida d'interessants rutes per descobrir la riquesa natural del poble.

  Al juny, aquest entorn esdevé escenari d'un autèntic mercat medieval, que ens trasllada a una època en què l'austeritat despertava els encants d'un paisatge privilegiat.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Mas de l’Artís -Embassament de Foix – Castellet

 • Centre d'interpretació dels indians (Sant Pere de Ribes)

  Centre d'interpretació dels indians (Sant Pere de Ribes)

  El municipi de Sant Pere de Ribes pertany a la Xarxa de municipis indians de Catalunya i, anualment, celebra una festa dedicada a la cultura i el llegat de tots aquells ribetans que durant el segle XIX van emigrar a Amèrica per buscar una millor vida: “El reton dels Indians", un esdeveniment que ...

  El municipi de Sant Pere de Ribes pertany a la Xarxa de municipis indians de Catalunya i, anualment, celebra una festa dedicada a la cultura i el llegat de tots aquells ribetans que durant el segle XIX van emigrar a Amèrica per buscar una millor vida: “El reton dels Indians", un esdeveniment que difon de manera festiva la història, la cultura i la gastronomia. Es tracta d'un equipament dedicat a difondre el llegat i el patrimoni dels seus avantpassats "americanos".

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Sant Pere de Ribes – El Montgrós – Font d’en Sidro / Sitges – Sant Pere de Ribes / De Sant Pere de Ribes a Olivella i tornar / Ruta Entre Vinyes A Sant Pere De Ribes

 • Conjunt Olèrdola

  Conjunt Olèrdola

  Dels primers pobladors ens han arribat les troballes d'una sepultura tumular situada prop de l'actual zona d'entrada. El primer assentament protegit per una muralla data dels inicis de l'edat del ferro (segle VIII – inici del segle VI aC). Entre els segles V – IV i I aC, Olèrdola va ser ...

  Dels primers pobladors ens han arribat les troballes d'una sepultura tumular situada prop de l'actual zona d'entrada. El primer assentament protegit per una muralla data dels inicis de l'edat del ferro (segle VIII – inici del segle VI aC). Entre els segles V – IV i I aC, Olèrdola va ser ocupada pels cessetans, un dels pobles ibers que ocupava la zona costanera catalana. L'oppidum (poblat fortificat) iber era de considerable extensió (3,5 ha) i els seus habitants s'instal·laren a la part baixa de la plataforma rocosa, adaptant l'estructura preurbana a l'orografia del terreny i aprofitant la muralla ja existent. A la dreta de la porta d'entrada del recinte s'hi concentraven diversos tallers artesans que funcionaren entre el segle IV i la fi del segle III aC, entre ells una tintoreria i/o adoberia única documentada al món iber.

  L'any 1963 la Diputació de Barcelona va adquirir la finca. El mes de novembre de 1971, després d'algunes reformes a l'església i la construcció d'un nou edifici en el lloc ocupat per una antiga masia-rectoria, el conjunt monumental d'Olèrdola s'obre al públic. El 1995 el conjunt monumental d'Olèrdola passa a ser una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya, i des del 2014 és gestionat per l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural. Olèrdola va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1931 i Bé d'Interès Cultural (BIC).

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Canyelles – Olèrdola – Puig de l’Àliga

 • Desembocadura Foix

  Desembocadura Foix

  La desembocadura del riu Foix es localitza al municipi de Cubelles, i queda delimitada entre la platja i la via del ferrocarril de la RENFE. A l’Espai Natural del Delta del Foix es pot passar el dia a l'aire lliure i gaudir de l'entorn natural.

  La recuperació dels espais humits de ...

  La desembocadura del riu Foix es localitza al municipi de Cubelles, i queda delimitada entre la platja i la via del ferrocarril de la RENFE. A l’Espai Natural del Delta del Foix es pot passar el dia a l'aire lliure i gaudir de l'entorn natural.

  La recuperació dels espais humits de la desembocadura del riu Foix ha convertit aquesta zona en una de les de major atractiu del municipi. El riu Foix –que des de la construcció del pantà del Foix està sec la major part de l'any– és un altre dels elements emblemàtics de la població. A més de poder passar un dia enmig de la natura, es pot observar el comportament de les aus autòctones d'aquesta zona. L'espai també està adreçat a les escoles, que poden visitar i estudiar l'ecosistema d'un riu mediterrani com és el del Foix.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Cubelles – Serra de Sant Antoni – Turó de l’Avenc – Puigdetiula / Descoberta de la desembocadura del Foix, “El Foix, oasi de natura” Cubelles

 • El Far de Vilanova

  El Far de Vilanova

  Anomenat també El far de Sant Cristòfol, anomenat així per la punta on s'instal·la, es troba darrere de la platja de la "Farola". En aquest mateix lloc va haver-hi anteriorment, el 1866, un altre més petit que va quedar en desús donat el seu poc abast el 1905, quan es va inaugurar aquesta ...

  Anomenat també El far de Sant Cristòfol, anomenat així per la punta on s'instal·la, es troba darrere de la platja de la "Farola". En aquest mateix lloc va haver-hi anteriorment, el 1866, un altre més petit que va quedar en desús donat el seu poc abast el 1905, quan es va inaugurar aquesta nova torre més alta, que elevava la llum de 12,6 a 21 metres actuals.

  El far actual consta d'un edifici de planta quadrada amb un porxo davant del mar i una torre externa, rematada amb una cúpula platejada, adossada a la paret lateral. A més de la seva funció com a guia, des del 1981, acull la col·lecció del Museu del Mar.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Vilanova – Castell de Miralpeix – Sant Pere de Ribes / Ruta Del Mirador De La Punta Grossa

 • Embassament Foix

  Embassament Foix

  L'embassament de Foix és una infraestructura hidroelèctrica espanyola construïda sobre el riu Foix, un curt riu de tan sols 41 km de longitud que neix a la Serra de la Laguna, ubicada a la comarca de Noya. Aquesta presa es troba ubicada exactament al municipi de Castellet i Gornal, a la comarca ...

  L'embassament de Foix és una infraestructura hidroelèctrica espanyola construïda sobre el riu Foix, un curt riu de tan sols 41 km de longitud que neix a la Serra de la Laguna, ubicada a la comarca de Noya. Aquesta presa es troba ubicada exactament al municipi de Castellet i Gornal, a la comarca de l'Alt Penedès, limitant amb la comarca del Garraf, a la província de Barcelona, ​​Catalunya.

  És en el context de la greu crisi agrària i econòmica general del final del segle XIX que sorgeix la idea de la construcció del pantà de Foix. Una infraestructura d'aquestes característiques transformarà decisivament l'agricultura de les poblacions més properes al riu de Foix, que passaran de la vinya, molt delmada per la fil·loxera dels anys 90 amb la consegüent davallada del preu del vi, al regadiu.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Mas de l’Artís -Embassament de Foix – Castellet

 • Ermita de la Trinitat

  Ermita de la Trinitat

  L’ermita de la Trinitat, ubicada al bell mig del Parc del Garraf amb la mar com a fons i arrebossada de blanc amb detalls modernistes, aquesta ermita és el regal perfecte per a una de les millors rutes de senderisme familiar que es poden fer a Sitges.

  Es tracta d'una ermita ...

  L’ermita de la Trinitat, ubicada al bell mig del Parc del Garraf amb la mar com a fons i arrebossada de blanc amb detalls modernistes, aquesta ermita és el regal perfecte per a una de les millors rutes de senderisme familiar que es poden fer a Sitges.

  Es tracta d'una ermita antiga, de la qual se'n té constància documental des del 1375. D'arquitectura popular i protegida com un Bé d'Interès Local, l'entorn la fa única. De fet, és com els nens (i molts adults) dibuixarien una església: dalt d'una muntanya, petita, blanca i amb vistes al mar. I per completar l'espectacle, la façana de l'entrada està revestida de pedra i arcs.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Sitges - Creu de Sant Isidre - Ermita de la Trinitat / Itinerari Castellot de Garraf

 • Ermita de Sant Sebastià

  Ermita de Sant Sebastià

  L'ermita de Sant Sebastià és un edifici religiós del segle XIX a Sitges, al Garraf inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

  Tot i que no hi ha documentació sobre els orígens de l'ermita primitiva de Sant Sebastià, es pensa que data del segle VIII; la ...

  L'ermita de Sant Sebastià és un edifici religiós del segle XIX a Sitges, al Garraf inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

  Tot i que no hi ha documentació sobre els orígens de l'ermita primitiva de Sant Sebastià, es pensa que data del segle VIII; la inscripció de l'any 1614 que hi havia als seus murs ha fet que els historiadors situessin en aquesta data unes obres de remodelació. L'edificació actual es va iniciar el 1857 (data que apareix a la dovella central de la porta).

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Sitges - Creu de Sant Isidre - Ermita de la Trinitat

 • Ermita del Vinyet

  Ermita del Vinyet

  El santuari de la Mare de Déu del Vinyet és un edifici religiós actualment integrat a la zona urbanitzada del Vinyet al municipi de Sitges inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

  El dia de la Mare de Déu del Vinyet és el 5 d'agost. Se celebren misses en ...

  El santuari de la Mare de Déu del Vinyet és un edifici religiós actualment integrat a la zona urbanitzada del Vinyet al municipi de Sitges inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

  El dia de la Mare de Déu del Vinyet és el 5 d'agost. Se celebren misses en honor de la Mare de Déu i hi ha diferents actes durant el mateix dia. Antigament, el dia era festiu a Sitges i, fins i tot, els habitants dels pobles del voltant anaven a passar la tarda a la fira que es posava al voltant de l'ermita. El dia s'acaba amb el llançament d'un petit castell de focs. Tot i que avui dia no és festiu, el fet que la celebració sigui durant el mes d'agost fa que els sitgetans i els estiuejants continuïn assistint.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Sitges – Sant Pere de Ribes

 • Jardins de Can Travé

  Jardins de Can Travé

  Els Jardins Clàssics Romàntics de Can Travé, ubicats a Cubelles, tenen una extensió de més d’11.400 m2 i compten amb una important pineda, on es destaquen dos camps de cítrics i una part de roserars. Estan situats dins d’un espai de recuperació del patrimoni històric artístic del ...

  Els Jardins Clàssics Romàntics de Can Travé, ubicats a Cubelles, tenen una extensió de més d’11.400 m2 i compten amb una important pineda, on es destaquen dos camps de cítrics i una part de roserars. Estan situats dins d’un espai de recuperació del patrimoni històric artístic del municipi amb alt valor de memòria històrica. L’actuació de recuperació dels jardins i la millora d'il·luminació i reg, el converteixen en un espai d’acollida del turisme patrimonial a la comarca.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Cubelles – Serra de Sant Antoni – Turó de l’Avenc – Puigdetiula / Descoberta de la desembocadura del Foix, “El Foix, oasi de natura” Cubelles

 • Masia d'en Cabanyes

  Masia d'en Cabanyes

  Situada als afores, abans del s. XIX era anomenada Masia d'en Parellada. Els Cabanyes la van adquirir als Parellada l'any 1790 i el 1798 van fer construir la gran casa d'estil neoclàssic on va morir el poeta Manuel de Cabanyes.

  La família Cabanyes va cedir-la a l'Ajuntament de ...

  Situada als afores, abans del s. XIX era anomenada Masia d'en Parellada. Els Cabanyes la van adquirir als Parellada l'any 1790 i el 1798 van fer construir la gran casa d'estil neoclàssic on va morir el poeta Manuel de Cabanyes.

  La família Cabanyes va cedir-la a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'any 1975. Des dels anys 90 és el Consell Comarcal del Garraf qui en té la custòdia i l'ha afavorit amb actuacions de restauració, catalogació i rehabilitació, arribant l'any 2014 a la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.

  Alberga el Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Ofereix el servei de lloguer de les seves instal·lacions, espai ideal per activitats culturals i lúdiques, així com cerimònies diverses (casaments civils, banquets, trobades...).

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Masia d’en Cabanyes – Mas de l’Artís – Pla de les Palmeres / Masía de Cabanyes – Mas del Artís – Pla de les Palmeres / Masia d'en Cabanyes – Mas de l'Artís – Pla de les Palmeres / Vilanova i la Geltrú – Puigmoltó / Vilanova y la Geltrú - Puigmoltó

 • Mirador del parc d'Olèrdola i Montserrat

  Mirador del parc d'Olèrdola i Montserrat

  La construcció del Mirador de Montserrat s’emmarca en el projecte comarcal Garraf: camins, patrimoni i natura, i ha estat cofinançat pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER). Els treballs es van posar en marxa al gener i s’han tingut molt en compte les necessitats dels veïns de ...

  La construcció del Mirador de Montserrat s’emmarca en el projecte comarcal Garraf: camins, patrimoni i natura, i ha estat cofinançat pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER). Els treballs es van posar en marxa al gener i s’han tingut molt en compte les necessitats dels veïns de Daltmar a l’hora de definir el projecte. S’ha comptat amb la seva participació i aportacions per dissenyar aquest espai, que recupera el sector.

  L’actuació ha permès transformar totalment un espai obsolet i degradat, destinat antigament a sistema viari, en un espai de gaudi totalment integrat al Parc d’Olèrdola. Per la seva situació estratègica a la serralada del Pic de l’Àliga, un dels punts més alts del territori, el nou Mirador de Montserrat és una gran finestra al parc natural d’Olèrdola i també a les muntanyes de Montserrat.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Canyelles – Olèrdola – Puig de l’Àliga

 • Monestir Budista

  Monestir Budista

  El Monestir del Garraf, ubicat al Palau Novella al Parc del Garraf, és un edifici singular d'estil modernista del 1890 i que acull, avui dia, la casa espiritual de la comunitat Sakya Tashi Ling. La comunitat va fundar el Monestir el 1996 mantenint i respectant el patrimoni cultural de l'edifici i ...

  El Monestir del Garraf, ubicat al Palau Novella al Parc del Garraf, és un edifici singular d'estil modernista del 1890 i que acull, avui dia, la casa espiritual de la comunitat Sakya Tashi Ling. La comunitat va fundar el Monestir el 1996 mantenint i respectant el patrimoni cultural de l'edifici i el seu entorn.

  A més de la refrescant aventura que pot suposar arribar-hi obrint-nos pas entre la natura o l'espectacular pau que transmet passejar-lo, el temple budista del Garraf Sakya Tashi Ling ofereix un munt d'opcions i activitats, tant si veniu per curiositat com si realment voleu aprofundir en el budisme.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Plana Novella – Jafre – Vallgrassa

 • Platja Sant Sebastià

  Platja Sant Sebastià

  La platja de Sant Sebastià és una de les platges més populars de Sitges. És una platja concorreguda per famílies gràcies a les seves aigües poc profundes i clares on els nens poden jugar lliurement. Està situada al centre de la població i en un antic barri mariner, aquesta platja disposa ...

  La platja de Sant Sebastià és una de les platges més populars de Sitges. És una platja concorreguda per famílies gràcies a les seves aigües poc profundes i clares on els nens poden jugar lliurement. Està situada al centre de la població i en un antic barri mariner, aquesta platja disposa de tots els serveis per als estiuejants, inclòs accés per a minusvàlids. A més, pots recórrer tranquil·lament el passeig marítim ple de terrasses i vistes al mar.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Sitges - Creu de Sant Isidre - Ermita de la Trinitat

 • Puig de l'àliga

  Puig de l'àliga

  Situats a la cruïlla del carrer Major i de la Bassa d’en Llot de Canyelles, iniciem el recorregut pel sender que puja pel torrent del Pla del Bosc, senyalitzat amb banderola. Passem per les urbanitzacions de la Cogullada i Daltmar per dirigir-nos al conjunt d’Olèrdola, primer, i després ...

  Situats a la cruïlla del carrer Major i de la Bassa d’en Llot de Canyelles, iniciem el recorregut pel sender que puja pel torrent del Pla del Bosc, senyalitzat amb banderola. Passem per les urbanitzacions de la Cogullada i Daltmar per dirigir-nos al conjunt d’Olèrdola, primer, i després cap al Puig de l’Àliga; seguint per la carena les indicacions de les banderoles i les marques de continuïtat del GR 92.3. La tornada a Canyelles la fem per un sender d’enllaç que surt a mà dreta (sud-est) a uns 200m baixant del Puig de l’Àliga.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Canyelles – Olèrdola – Puig de l’Àliga / Itinerari panoràmic del Puig de l'Àliga