Sant Pere de Ribes – El Montgrós – Font d’en Sidro

Itinerari que en una ràpida i sostinguda pujada accedeix a un dels miradors privilegiats del Garraf. Tot i la seva moderada longitud està reservat a caminants decidits.

Dades d’interès

Sant Pere de Ribes
 • Senderisme
 • Lineal
 • Distància: 15,68 Km
 • Desnivell: 500 m
 • Durada aproximada: 2h 48m
 • Dificultat: Baixa
 • Temàtica: Paisatge / Patrimoni

Des de la zona esportiva de Ribes, al Passeig de Circumval·lació, se segueix el sender GR 92.4 creuant el barri de Sota-Ribes pel costat del Castell. Quan s’arriba a la Masieta es pren la pista asfaltada cap a Can Ramonet, des d’on es continua pel sender PR C-143 pujant enèrgicament fins als Vinyals i al trencall del Montgròs. Allà s’abandona el PR i s’emprèn l’ascensió al cim. Àmplia panoràmica sobre el Garraf occidental on destaquen les vistes panoràmiques damunt de Ribes i la façana marítima compresa entre Sitges i Vilanova. La tornada es fa pel camí de la Font del Sidro, que baixa des dels Vinyals a la Masia de la Coma. Finalment, es fa cap a Ribes passant per l’Ermita de Sant Pau i el barri de les Parellades.

Punts d’interès

 • Castell de Ribes

  La torre del Castell de Ribes és una de les icones del municipi de Sant Pere de Ribes. Representa, a més, l'origen mític de la població, documentat ja l'any 990 com a castell de Bell-lloc o de Ribes. Al llarg dels segles el castell va anar passant de mans entre senyors feudals, poders ...

  La torre del Castell de Ribes és una de les icones del municipi de Sant Pere de Ribes. Representa, a més, l'origen mític de la població, documentat ja l'any 990 com a castell de Bell-lloc o de Ribes. Al llarg dels segles el castell va anar passant de mans entre senyors feudals, poders eclesiàstics i la família Ribes... fins que el 1620 va ser cedit al comú municipal.

  El castell de Ribes (o de Bell-Lloc) està classificat des de 1949 com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Enlairat damunt d'un petit turó, la torre del castell de Ribes (de gairebé 20 metres d'alçada i 7 de diàmetre) presideix l'antic nucli de Sota-Ribes, la riera i la timba. L'envolten atzavares, argelagues i xiprers. Més avall, els pins del pont de la palanca li presenten vassallatge.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Ruta Entre Vinyes A Sant Pere De Ribes

 • Castell Sota Ribes

  El nucli de població més antic de Ribes el trobem a Sota-ribes, un petit assentament construït sobre un turonet que domina la confluència del torrent de l'Espluga i la riera de Ribes. A la part més elevada del nucli hi ha el Castell de Ribes, bastit en època alt medieval. Al seu davant hi ...

  El nucli de població més antic de Ribes el trobem a Sota-ribes, un petit assentament construït sobre un turonet que domina la confluència del torrent de l'Espluga i la riera de Ribes. A la part més elevada del nucli hi ha el Castell de Ribes, bastit en època alt medieval. Al seu davant hi havia una capella castral que durant el segle XVII va reformar-se completament per convertir-se en l'església de Sant Pere.

  Davant de l'església s'alça l'antiga rectoria, al costat de la qual descendeix un camí empedrat fins al nucli pròpiament dit, que és travessant pel torrent. Aquí hi trobem la Casa del Terme, antic edifici del Comú de Ribes documentat des del segle XV. Entorn seu hi ha diverses cases de pedra amb obertures de pedra treballada.

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Ruta Entre Vinyes A Sant Pere De Ribes / Vilanova i la Geltrú – Puigmoltó

 • Centre d’interpretació dels indians (Sant Pere de Ribes)

  El municipi de Sant Pere de Ribes pertany a la Xarxa de municipis indians de Catalunya i, anualment, celebra una festa dedicada a la cultura i el llegat de tots aquells ribetans que durant el segle XIX van emigrar a Amèrica per buscar una millor vida: “El reton dels Indians", un esdeveniment que ...

  El municipi de Sant Pere de Ribes pertany a la Xarxa de municipis indians de Catalunya i, anualment, celebra una festa dedicada a la cultura i el llegat de tots aquells ribetans que durant el segle XIX van emigrar a Amèrica per buscar una millor vida: “El reton dels Indians", un esdeveniment que difon de manera festiva la història, la cultura i la gastronomia. Es tracta d'un equipament dedicat a difondre el llegat i el patrimoni dels seus avantpassats "americanos".

  veure més

  veure menys

  Troba’l a: Ruta Entre Vinyes A Sant Pere De Ribes / De Sant Pere de Ribes a Olivella i tornar / Sitges – Sant Pere de Ribes