Recorregut semi circular gens difícil, apte per a tothom malgrat una certa envergadura. L’itinerari, molt complet, discorre a cavall del límit comarcal amb l’Alt Penedès seguint una de les carenes més interessants del Garraf per les àmplies panoràmiques que s’albiren. Unes vistes espectaculars i el patrimoni secular d’Olèrdola ens hi esperen.
Situats a la cruïlla del carrer Major i de la Bassa d’en Llot de Canyelles, iniciem el recorregut pel sender que puja pel torrent del Pla del Bosc, senyalitzat amb banderola. Passem per les urbanitzacions de la Cogullada i Daltmar per dirigir-nos al conjunt d’Olèrdola, primer, i després cap al Puig de l’Àliga; seguint per la carena les indicacions de les banderoles i les marques de continuïtat del GR 92.3. La tornada a Canyelles la fem per un sender d’enllaç que surt a mà dreta (sud-est) a uns 200m baixant del Puig de l’Àliga.
Recorregut semi circular apte per a tothom. Itinerari molt complet per una de les carenes més interessants del Garraf, límit comarcal amb l’Alt Penedès. Unes vistes espectaculars i el patrimoni secular d’Olèrdola ens hi esperen.
Dels primers pobladors ens han arribat les troballes d'una sepultura tumular situada prop de l'actual zona d'entrada. El primer assentament protegit per una muralla data dels inicis de l'edat del ferro (segle VIII – inici del segle VI aC). Entre els segles V – IV i I aC, Olèrdola va ser ...
Dels primers pobladors ens han arribat les troballes d'una sepultura tumular situada prop de l'actual zona d'entrada. El primer assentament protegit per una muralla data dels inicis de l'edat del ferro (segle VIII – inici del segle VI aC). Entre els segles V – IV i I aC, Olèrdola va ser ocupada pels cessetans, un dels pobles ibers que ocupava la zona costanera catalana. L'oppidum (poblat fortificat) iber era de considerable extensió (3,5 ha) i els seus habitants s'instal·laren a la part baixa de la plataforma rocosa, adaptant l'estructura preurbana a l'orografia del terreny i aprofitant la muralla ja existent. A la dreta de la porta d'entrada del recinte s'hi concentraven diversos tallers artesans que funcionaren entre el segle IV i la fi del segle III aC, entre ells una tintoreria i/o adoberia única documentada al món iber.
L'any 1963 la Diputació de Barcelona va adquirir la finca. El mes de novembre de 1971, després d'algunes reformes a l'església i la construcció d'un nou edifici en el lloc ocupat per una antiga masia-rectoria, el conjunt monumental d'Olèrdola s'obre al públic. El 1995 el conjunt monumental d'Olèrdola passa a ser una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya, i des del 2014 és gestionat per l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural. Olèrdola va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1931 i Bé d'Interès Cultural (BIC).
El poble es defineix pel conjunt monumental del seu castell i l’església, ubicat dalt d’un turó a 142m d’altitud, que s’albira des de tots els accessos al municipi. El castell data, documentalment, del s. XV, quan era propietat Franci Terré, senyor de Canyelles, però existeix la ...
El poble es defineix pel conjunt monumental del seu castell i l’església, ubicat dalt d’un turó a 142m d’altitud, que s’albira des de tots els accessos al municipi. El castell data, documentalment, del s. XV, quan era propietat Franci Terré, senyor de Canyelles, però existeix la hipòtesi que inicialment devia ser una torre de defensa del gran bastió d’Olèrdola.
Les restes que es conserven d’aquesta època consten d’una torre de planta circular i un fragment de muralla amb cinc merlets. Actualment, és un castell de propietat privada que fou reconstruït pel mateix propietari, i actualment la propietat el cedeix l’ús a l’Ajuntament per a activitats populars.
La construcció del Mirador de Montserrat s’emmarca en el projecte comarcal Garraf: camins, patrimoni i natura, i ha estat cofinançat pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER). Els treballs es van posar en marxa al gener i s’han tingut molt en compte les necessitats dels veïns de ...
La construcció del Mirador de Montserrat s’emmarca en el projecte comarcal Garraf: camins, patrimoni i natura, i ha estat cofinançat pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER). Els treballs es van posar en marxa al gener i s’han tingut molt en compte les necessitats dels veïns de Daltmar a l’hora de definir el projecte. S’ha comptat amb la seva participació i aportacions per dissenyar aquest espai, que recupera el sector.
L’actuació ha permès transformar totalment un espai obsolet i degradat, destinat antigament a sistema viari, en un espai de gaudi totalment integrat al Parc d’Olèrdola. Per la seva situació estratègica a la serralada del Pic de l’Àliga, un dels punts més alts del territori, el nou Mirador de Montserrat és una gran finestra al parc natural d’Olèrdola i també a les muntanyes de Montserrat.
Situats a la cruïlla del carrer Major i de la Bassa d’en Llot de Canyelles, iniciem el recorregut pel sender que puja pel torrent del Pla del Bosc, senyalitzat amb banderola. Passem per les urbanitzacions de la Cogullada i Daltmar per dirigir-nos al conjunt d’Olèrdola, primer, i després ...
Situats a la cruïlla del carrer Major i de la Bassa d’en Llot de Canyelles, iniciem el recorregut pel sender que puja pel torrent del Pla del Bosc, senyalitzat amb banderola. Passem per les urbanitzacions de la Cogullada i Daltmar per dirigir-nos al conjunt d’Olèrdola, primer, i després cap al Puig de l’Àliga; seguint per la carena les indicacions de les banderoles i les marques de continuïtat del GR 92.3. La tornada a Canyelles la fem per un sender d’enllaç que surt a mà dreta (sud-est) a uns 200m baixant del Puig de l’Àliga.
Troba’l a: Itinerari panoràmic del Puig de l’Àliga